RobotX R800 
2005-2006 környékén vásároltam volt egy iRobot Roomba Discovery SE önjáró robot takarítógépet. Boldogan használtam azóta is. De ezek a porszívók igencsak fejlődtek az utóbbi években. Ma még nincs ugyan minden lakásban egy ilyen - talán nem is való -, de szépen lassan terjednek. Egyre több gyártó fejleszt és gyárt, vagy csak másol és gyárt. Az utóbbi kategóriába tartozik egy-két kínai gyártó is. Az ő termékük a RobotX R800-as, melyet az E-digital kínálatában is lehet megvásárolni. Bővebben nem írom le a tulajdonságait, hisz mások megtették már.
A Roombám kiöregedett, először aksija nem bírta, de ezt cseréltem, aztán a kefék forgórésze kopott el, relatív olcsón ezt is cseréltem, Aztán nemrég több szenzora meghibásodott, és elég drága lenne már ezeknek a javítása 8-S. Mivel újabb szőrhullató állat :dog: került a lakásba oo), és én lusta vagyok/nem érek rá mindennap porszívózni, ezért hát hosszas tanulmányozás és keresés után úgy döntöttem, hogy a RobotX R800-as készülék jó ár/érték arányú, majdnem olyan jó, mint egy 2-3-szor drágább roomba, ezért egy ilyen készülékre beruházok.

Röviden leírom a tapasztalataimat vele, mintegy kiegészítve a fent említett teszt eredményét:

- ütköző szenzor: az én roombámba csak sima mechanikus volt, azaz nekiment valaminek, benyomódott az eleje és ebből tudta, hogy arrafelé nincs tovább. Ez azzal is járt, hogy a normál sebességével "csapódott" neki mindennek. Ez zajos (koppan), no meg idővel (4-5 év) a világosabb, puha-natúr fa bútorokon, asztallábakon meglátszott. Azóta már az újabb generációs roombákba és más gyártók termékeibe is különböző szenzorok kerültek, így már megközelítéskor általában észreveszik az akadályt és lassítanak. Nem koppannak a bútor oldalán. Elméletileg. Mivel a szenzorok nem teljesen fedik be az elejét, azért maradnak lukak, és ha egy ilyen lukba pont beleesik egy asztalláb, vagy egy székláb, akkor koppanás (hb) lesz a vége - ezért maradt meg majdnem mindegyikben a klasszikus benyomódós szenzor is. De nagyon jó arányban észreveszik és nem ütköznek (akadály méretéről és elhelyezkedésétől függően). Hátránya ezeknek a szenzoroknak még, a RobotX esetében, hogy bizonyos szögből egyszerűen félnek teljesen bemenni a sarkokba, főleg fényesebb bútorok mellé, így egy kevés kosz ott marad. De mivel többször elmennek mindenhol, ezért általában a következő körben más szögben érkezik és szépen kitakarítja már.
- oldalkefe: A RobotX-en hosszabb és négyágú az előző roombámhoz képest, ami jó, mert így jobban és több koszt tudd a megfelelő helyre söpörni. (^#^)
- portartály: egy átlag lakásban, ahol nincs négylábú, ott biztos hogy elég a mérete. Ám amikor vedlik az állat, akkor sajnos ez már kicsi.A vedlett "alsó" szőr annyira finom, kis vékony, hogy a kefék, a nagyobbik tartályba nem söprik be mind, azért a porszívó része szívja be a portartályba, amely hamar megtelik. A lakás porszívózása közben, 1-2 alkalommal ki szoktam üríteni. A Roombának van egy PET edition nevű modellje, melyben direkt ezért nagyobb a portartály. A bíbí csak ott van, hogy az a porszívó két és félszer annyiba kerül, mint ez a kínai RobotX :-(.
- hang, zaj: A RobotX jóval halkabb az előző Roombámnál, de azért még mindig határozottan hallani, hogy merre jár a lakásban. Ez lehet azért is, mert még relatív új, nem kopottak a forgó alkatrészek.
- "világítótorony": legtöbb robot porszívó mellé jár világító torony, ami arra szolgál, hogy gyakorlatilag egy infrasorompót hozz létre, melyet nem léphet át a porszívó. Ez jó pl. arra, hogyha nem akarjuk, hogy a konyhába be mennyen, vagy bármelyik helyiségbe. Ilyen jár a RobotX-hez is. De én nem használom, mert mindenhova mehet takarítani :). Igen ám, de ettől még az érzékelői azok működnek, mert a porszívó nem tudja, hogy én ezt az eszköz nem kapcsoltam be. És itt jön a "bug" (hb). Ha délelőtt porszívóz és ugye ilyenkor még "laposan" és erősen süt a nap, ő a padló napfényes területeit kihagyja, mert tiltott résznek érzékeli, nem megy rá. Le kell ilyenkor ereszteni a redőnyt.

Összességében a fenti apróságokon kívül jól megvagyok elégedve vele :yes:. Jól takarít, ezért nagy segítség. Kisállat tulajdonosok fontolják meg a PET editiont, de ha nem futja rá, akkor ezzel is lehet boldogulni.

Megjegyzések

Megjegyzés hozzáadása
Töltsd ki az alábbi kérdőívet a megjegyzés hozzáadásához.

Speciális karakter:
:) :-) :P :-P :p :-p :-( :O :i :-/ ;) ;-) :o :k :angel :angyal (beer) oo) ]8-] :dog: :gift: :D :gun: (^^) (hb) 8-S :* :-* 8D :love: :music: nikon Nikon :no: 8) :8( :phone: :I (^-^) (tab) (^#^) <;/ :yes: