Népszámlás 

Népszámlálás itt és ottIdehaza már lassan végett ér, de odahaza pár nap múlva kezdődik az, ami egész Európában zajlik mostanság: a Népszámlálás.
Erdélyben (és más határon túli régiókban is) sokkal fontosabbak a következő kérdések, mint itt (számunkra):
- milyen nemzetiséghez tartozik?
- mi az anyanyelve?
- mi a legtöbbször beszélt nyelve?

Azért fontos, hogy a fenti kérdésre egységesen minden érintett Magyarnak vallja magát, mert pl. ezek alapján dől el, hogy egy településen a kisebbségben levők használhatják-e a közigazgatásban az anyanyelvüket vagy nem. Mennyi magyar iskola és más intézmény lesz és mennyi finanszírozást kapnak. És persze számos más dolog is függ a válaszoktól, de az nem az én blogom témája. Én csak a következő kisfilmet szeretném megmutatni - csak azért mert tetszik:
.

Akinek tetszett az nézze meg ezt is (aki nem érti, az olvasson utána történelemkönyvbe). Született ezzel kapcsolatban már dal is, és megszólaltak az erdélyi humoristák is.
Minden magyar számít.

És azoknak akik itt is itthon van és ott is otthon van, ajánlom, hogy olvassák el ezt.

[ hozzászólás ] ( sb_view_counter_plural_pre491 megtekintés )   |  permalink  |  kapcsolódó link  |  $star_image$star_image$star_image$star_image$star_image ( 2.9 / 413 )
RobotX kérdés 
A napokban valaki írt mailt:
Láttam, hogy kb. áprilisban vásároltál egy ilyet.
Amennyiben van rá némi időd, néhány mondatban leírnád a hosszabb távú tapasztalatokat?
A használat közbeni dolgok leírása tökéletes az írásodban. Arra lennék kíváncsi kiderült-e azóta más is, esetleg történt-e meghibásodás?
A neten alig van róla valami, csak árulják...

Ha tudsz segíteni nagyon köszönöm!

Gondoltam, hogy a válasz mást is érdekelhet, ezért ide írom:
Azóta nem történt meghibásodás.
Két dolgot fűznék a blogomban írt dolgokhoz:
- a két szembeforgó kefét gyakran kell tisztítani (kb 2 hetente), mert a hosszabb (>10cm) hajszálakat a csapágyaik néha becsípik és feltekerik. Ettől őkelméék szorulnak és több energiát elhasznál így a porszívó.
- az aksi teljesítménye észrevehetően csökkent az elmúlt 5 hónap alatt. A kezdeti majdnem 2 órából így lett már kb 1 óra 20 perc az üzemidő. De minden abból következik, hogy egy sima NiMH aksi van benne, és semmi speckó töltésvezérlő nincs beépítve.
Ha az IRobot Roomba árát vesszük viszonyítási alapnak, akkor még így is azt mondom, hogy a RobotX jobb ár érték aránnyal bír. Bár valószínű, hogy a Roombák jobbak, de kb. dupla ennyibe kerülnek.

(tab)Ezt most kiegészíteném annyival, hogy akinek ezek a porszívók nem elégítik ki az igényét, és túl vastag a pénztárcája, az nézze az alábbi eszközt:
KÄRCHER robotporszívó CRC 3000
(tab)Nem túl bő szavú a műszaki leírása, de gyakorlatilag egy "sima" robotporszívó meg egy normál porszívó kombinációja. Ha ezekből külön-külön a legjobbakat is vesszük, akkor sincs összesen 200 ezer forint. Mi kerül ebbe háromszor ennyibe 8-S ? Az OK, hogy a Karcher minőségi tartós cuccokat gyárt, jó anyag és jó összeszerelés, stb. Ezért a pénzért már lehetne HEPA szűrős is. De e helyett sima papírszűrős az ürítő egység.
(tab)Az importőr oldalán van róla kis videó is! (gyártó oldala)

[ hozzászólás ] ( sb_view_counter_plural_pre483 megtekintés )   |  permalink  |  $star_image$star_image$star_image$star_image$star_image ( 3 / 389 )
WeWaldi 
Ildikó sulijába, a Rákosmenti Waldorf Iskolába, egy fiatal német kórus volt vendégszerepelni Ülm-ből. Az iskola diákjaival együtt tartottak egy közös koncertet, melyen afrikai, amerikai, ír, svéd, német és magyar dalok egyaránt szerepeltek. Ott készültek az alábbi képek:


[ hozzászólás ] ( sb_view_counter_plural_pre489 megtekintés )   |  permalink  |  $star_image$star_image$star_image$star_image$star_image ( 3 / 381 )
Füttyös 
Szombaton meglátogattuk Füttyöst.

Pontosabban a színkör felkerekedett és meglátogatta Nagymaroson, a gyes-en levő tagját, Rékát, alias Dobozost. Aki éppenséggel az én régi lakótársam, és az ő kutyája Füttyös :dog:. Mikor együtt laktunk Dob-al, akkor került hozzánk a kutya, és így én is részt vettem a nevelésében.

Egy ilyen helyre természetesen elvittem a Csitrit is. Volt nagy boldogság és játék. A két kutya, és mi is igen jól éreztük magunkat.

Köszönjük mindenkinek a remek délutánt :).

read_more

[ hozzászólás ] ( sb_view_counter_plural_pre477 megtekintés )   |  permalink  |  $star_image$star_image$star_image$star_image$star_image ( 3 / 352 )
RobotX R800 
2005-2006 környékén vásároltam volt egy iRobot Roomba Discovery SE önjáró robot takarítógépet. Boldogan használtam azóta is. De ezek a porszívók igencsak fejlődtek az utóbbi években. Ma még nincs ugyan minden lakásban egy ilyen - talán nem is való -, de szépen lassan terjednek. Egyre több gyártó fejleszt és gyárt, vagy csak másol és gyárt. Az utóbbi kategóriába tartozik egy-két kínai gyártó is. Az ő termékük a RobotX R800-as, melyet az E-digital kínálatában is lehet megvásárolni. Bővebben nem írom le a tulajdonságait, hisz mások megtették már.
A Roombám kiöregedett, először aksija nem bírta, de ezt cseréltem, aztán a kefék forgórésze kopott el, relatív olcsón ezt is cseréltem, Aztán nemrég több szenzora meghibásodott, és elég drága lenne már ezeknek a javítása 8-S. Mivel újabb szőrhullató állat :dog: került a lakásba oo), és én lusta vagyok/nem érek rá mindennap porszívózni, ezért hát hosszas tanulmányozás és keresés után úgy döntöttem, hogy a RobotX R800-as készülék jó ár/érték arányú, majdnem olyan jó, mint egy 2-3-szor drágább roomba, ezért egy ilyen készülékre beruházok.

Röviden leírom a tapasztalataimat vele, mintegy kiegészítve a fent említett teszt eredményét:
read_more

[ 2 hozzászólás ] ( sb_view_counter_plural_pre1144 megtekintés )   |  permalink  |  $star_image$star_image$star_image$star_image$star_image ( 3 / 359 )

| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | Következő> nav_last>>