Kis jelentés III 
Még egy újabb automata bejegyzés:

EGÉSZSÉG ZAMBIÁBAN

Zambia azon afrikai országok közé tartozik, melyekben a járványos betegségek előfordulása ritka, de néhány megelőző jellegű oltás mindenképpen szükséges. Ilyen pl. a sárgaláz, tetanusz, hepatitisz A,B,(C), fertőző agyhártyagyulladás és a kolera elleni oltást.
Ezeket én is megkaptam, a Gyáli úti Nemzetközi oltóközpontban.

A terület túlnyomórészt maláriamentes, ennek ellenére a malária elleni tabletta javasolt. Kötni komplex egészségügyi biztosítást, amely az esetleges külföldi megbetegedés, kórházi ápolás költségeit stb. fedezi. Célszerű fájdalomcsillapítót, hasmenés-, fejfájás-, láz elleni gyógyszert, valamint sebtapaszt, kötszert, szúnyogriasztót, naptejet és hasonlókat is becsomagolni.


Ui. Ez volt az utolsó automata üzenet.
Remélem, lesz alkalmam kintről még írni. Amennyiben nem, akkor amikor visszajöttem, várható részletes beszámoló és majd fotók is mindenképp.

[ hozzászólás ] ( sb_view_counter_plural_pre116 megtekintés )   |  permalink  |  $star_image$star_image$star_image$star_image$star_image ( 2.9 / 163 )
Kis jelentés II 
Újabb gyors automata üzenet. Ezt is, mint a tegnapit, még otthon megírtam :)

SZÁLLÁS, ÉTKEZÉS

A tábor a vadászterület szívében helyezkedik el. Ott került kialakításra, amely biztosítja a vadászat legoptimálisabb feltételeit. Központi része a tágas, felül fedett étkező, mely nappali helyiségként is szolgál. E körül helyezkednek el a 2-3 személyes bungalók, melyek kényelmes ágyakkal, egyszerűen, de ízlésesen vannak berendezve, zuhanyzóval (meleg - és hideg vízzel) illetve WC-vel, 220V-os európai konnektorral van felszerelve. A tábor el van látva áramfejlesztővel, hűtővel, rádió adó-vevővel, műholdas telefonnal illetve elsősegély nyújtására alkalmas felszereléssel.

A tábori konyha jellegzetességei az esti szabad tűzön, roston készült ételek. Mivel a vadászat kora reggel kezdődik, a tradicionális reggeli viszonylag szerény (kávé, tea, teasütemény), de a kb. 11 órai étkezés annál kiadósabb. Amennyiben az étkezéssel kapcsolatban bármilyen ettől eltérő kívánságuk van, azt amennyiben a vadászat elején jelzik számunkra, maradéktalanul ki tudjuk elégíteni.


[ 1 hozzászólás ] ( sb_view_counter_plural_pre688 megtekintés )   |  permalink  |  $star_image$star_image$star_image$star_image$star_image ( 3 / 168 )
Kis jelentés 1 
Már három napja eljöttem :angel. Most írok egy kicsit arról, hogy mi kell egy zambiai úthoz és az itteni időjárásról:

A Zambiába történő beutazáshoz szükséges vízumot a reptéren (Lusaka) lehet kiváltani kb.25 USD ellenében. Lusakába elsősorban Johannesburgon, Londonon és Nairobin keresztül lehet berepülni. A repülőjegy évszaktól függően kb.1000 - 1500 EUR-ba kerül a reptéri illetékekkel együtt. Ez nekem 315 ezer forintba fájt.

Időjárás: A nyár illetve az esős évszak Zambiában november végétől egészen április végéig tart, a nappali csúcshőmérséklet ilyenkor 30-45 °C között mozog. Ez az időszak nem alkalmas a vadászatra. A zambiai száraz időszak májustól novemberig tart 20-35°C nappali hőmérsékletekkel. Éjjel a levegő erősen lehűl, de reggel 8-9 óra tájban már kellemes meleg uralkodik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 11-14 óra között van, ezt az időt ebédre és pihenésre használjuk ki. Később, októberben - novemberben nappal a hőmérő higanyszála elérheti a 45 - 50 °C, éjszaka sem hűl le a levegő 25 - 30 °C alá.


- Ez egy automata bejegyzés, még otthon megírtam ;)


[ hozzászólás ] ( sb_view_counter_plural_pre133 megtekintés )   |  permalink  |  $star_image$star_image$star_image$star_image$star_image ( 3 / 166 )
Mi legyen a cim? 
Igen, mi legyen a cím? Tegnap még valami olyansmire gondoltam, hogy Megérkeztünk, vagy 24 óra repülés. Aztán este az vol fejembe, hogy Víziló az ablak alatt. De ma ez még többször változott. Előszőr az Újra a platón, majd a Rám kacsintott egy elefánt hölgy, aztán Két méterre az oroszlántól volt a favorit. De még annyi minden történt, a cirka 24 óra itt tartozkódásom alatt, hogy be se tudok mindenről számolni.
De a cím ötletek sok mindent elmesélnek.
A lényeg, hogy megérkeztünk. Utolsó átszállásunk Lusakában, volt a legérdekesebb. Ott kaptuk meg a pesten feladott csomagjainkat. Azaz majdnem minden. Csak szegény Golyó sátra és horgászbotjait tartalmazó nagy dobozza nem érkezett meg. Mivel a csapatban én vagyok a valamenyire angolul tudó, így hát nekem kellett a reklamációs papírokat és mindent intézni. Miután ezen is túl voltunk, felültünk a ProFlight Zambia Jetstream 32-es gépére, ami egy 18 fől, kétmotoros, nagyon frankó kis gépére. Ezzel repültünk Mfuwe-ba. Ezen a gépen semmi automatika sincs, gépészkednie kellett a két pilótának rendesen. Mivel kis gép, ezért minden széllökést és örvényt megérzett. Ha először repültem volna hasonló géppel, valószínűleg elégé féltem volna.
Mfuwéban Zozó és Areef várt. A Croc Valley Campben foglaltak szállást nekünk. Ide megérkezvén zuhanyozni szerettünk volna, de mivel nem volt áram, nem ment a szivattyú, és nem volt víz. De a lapában (nappali/bár) volt hűtött sör, így egyértelmű volt mit teszünk a melegben. Mig ott söröztünk, egyszer csak kicaplatot a Luangwa folyóból egy vizípaci és békésen ot legelészett, tőlünk 10 méterre. Egy kb. 10-12 éves öreg bika volt.
Később aztán megjött az áram és megváltás volt zuhanyozni. Reggel még mindig ott volt a közelben a vizíló. A folyóban hűsölt. Nem messze tőle egy 2,5 méteres krokodil napozott. A túlparton volt kint egy kb. 3 méteres példány is.
Kb 10 órakor elindultunk, hogy tegyünk egy kört a környéken. Ez a terület a South Luangwa Conservation területe, azaz nem vadászterület. Rengeteg vadat láttunk. Elefántokat legelni, másik csapatott, amint épp átússza a Luangwát, másokat pedig az árnyékban heverészni. Sok csordában volt nagyon pici elefánt, így azokat nem közelítettük meg, mert azok féltik a picit, ezért veszélyesek.
Láttunk rengeteg majmot, pukukat, impalákat, bush-bockot is.
Nagyon szerettünk volna oroszlánt is látni. Mondtam is, hogy bárhol lehet, mert annyira be tudd olvadni ebbe a kiszáradt fűbe, hogy nem látjuk meg, amint ott lapul. Nem telt el 10 perc, Areef fékezett és kiszólt, hogy Lion. A távolt fürkésztük, aztán kérdőn néztünk Areefra, ő meg nagy vigyorral mutatott az autó mögé az út melletti bokor aljába. Ott feküdt egy nőstény oroszlán. Nem messze tőle a bokor takarásában ott volt egy kis oroszlán is. Miközben kattogtak a fényképezőgépek, hallom a bal fülemmel, hogy a mozog a bokor. Odanézek, és tőlünk két métere, a fűben hemperget egy harmadik oroszlán. Hát tényleg nagyon bele tudnak olvadni a tájban.
Később, sok zebrát, még több elefántot, oryxot és varacskos disznót is láttunk.
Természetesen sok fénykép és videó is készült. De mivel nagyon lassú és akadozik az internet, ezért nem tudok most belőle feltölteni. Majd remélem, lesz rá alkalmam.
Egyébként most a Fat Dogs nevű campben álltunk meg pihenni és kajálni. Itt van Internet, 5$/óra a használata. De rémesen lassú, sőt a billentyűzet se mindig azt akarja, amit én. Egyébként a mostani koordinátáink: S13,102038 E31,777996, ha valaki meg akarná nézni google mapsben, hogy hol járunk.
Holnap megyünk tovább Botond Miyombo campje felé. Útközben még megnézünk egy meleg vizű forrást, ahol sok és érdekes vad szokott tanyázni. Botond campjében most nincs internet, mert neki nem sikrült összehozni műholdas kapcsolat. Remélem sikerül összeraknom és akkor onnan is tudok jelentkezni.
:)
:yes:

Kitartás és sok pusszi mindenkinek. :*


[ hozzászólás ] ( sb_view_counter_plural_pre131 megtekintés )   |  permalink  |  $star_image$star_image$star_image$star_image$star_image ( 3 / 163 )
Nagy utazás II. 

Avagy újra Afrika(tab)Igen, eljött az idő. Itthon lehűlt az idő és ideje indulni a jó meleg Afrikába. Holnap délután háromkor indulok itthonról és 18:50-kor szállok fel Ferihegy II-ről. Cirka 3 hét múlva, Október 10, reggeli 8óra 55 perckor fogok leszállni a 2A terminálra. Az útvonalterv nagyjából a régi. Budapest-Frankfurt-Johannesburg-Lusaka-Mfuwe. Ez cirka 24 óra útazás, 3 átszállás, 4 repülő, 5 reptér ;). És ha már elegünk volt a repülőből, akkor még 600 km/12 óra autókázás jön. Út az nincs, azaz csak a beavatott szeműek számára van oo).
(tab)A végállomás Zambia, Luangwa völgye, Miyombo Safari Camp.

(tab)A Zambiai Köztársaság Afrika középső részében fekszik. Magyarországnál kb. 8-szor nagyobb, területe 752.618 km2. Nagy része 1200-1500 m magas szavannás fennsík, északon tektonikus völgyek, délen folyóvölgyek alakítják felszínét. 1964. október. 24-én szabadul fel a brit gyarmati uralom alól, majd az 1991-es választásokkal megszűnik az addig tartó puccsal és rossz gazdasági helyzettel súlyosbított rendkívüli állapot. Azóta az afrikai kontinens egyik legdinamikusabban fejlődő országa 8), háborútól és politikai zavargásoktól mentes, közbiztonsága jó :yes:.
(tab)A helyszín elsősorban a vadbőségéről méltán híres Luangwa folyó völgye, ami az afrikai nagy hasadékrendszer része. A 470.000 ha-os East Musalangu vadászterület Zambia északkeleti részében, a Tanzániai és Malawi-i határ közelében található. Nyugati határát 180 km hosszan a kanyargó Luangwa folyó határolja.

(tab)Kint a semmi közepén nem biztos, hogy lesz-e internet-kapcsolatunk. Műholdas telefonunk van, azzal elvileg ki lehet csiholni egy modemes kapcsolat sebességét :phone:. Hát majd megpróbáljuk. Ígérni semmit nem ígérhetek ezen kívül :gun:. Akit érdekel, az lesse meg gyakran a blogomat, mert ha lesz kapcsolat, akkor írok ide rövid helyzetjelentést(^#^).

Maradjatok békében és egészségben. ;)[ hozzászólás ] ( sb_view_counter_plural_pre126 megtekintés )   |  permalink  |  $star_image$star_image$star_image$star_image$star_image ( 3 / 161 )

<<nav_first <Előző | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | Következő> nav_last>>