Panorámák 
Zambiába az utolsó napon jutott eszembe, hogy jó lenne panorámaképeket készíteni a campről. Azért csak az utolsó napon, mert én nem is vittem magammal 3 lábú állványt (repülőgépi súlylimit miatt) és ugyebár egy ilyen kép elkészítéshez ez egy szükséges kellék. Attilának volt egy kis Hama állványa, gondoltam ezzel megpróbálom. Hiába volt az állványon vízszintjelző, - ez csak az állvány azon részén volt, ahol a 3 láb egybe kapcsolódik, és nem a fényképezőgépet tartó fejen, ami ugyebár feljebb van - nem sikerült, nem lehetett úgy beállítani, hogy a gépet körbeforgatva, minden irányba vízszintesen álljon rajta. No de azért megpróbáltam. És így tegnap elkészült 7 panorámakép a Miyombo Safari Ltd. Zambia East-Musalangu tartományában, a Luangwa völgyében levő campjéről.
A kis nézőképekre rákattintva új ablakba megjelenik a nagy panorámakép - bár ezek sem a teljes méretűek, hanem 700 pixeles magasságra átméretezett példányok. Az eredetiek 2200-3400 pixel magasak voltak. Átlagban 20 képből készült egy panorámakép.

1. Az udvar közepéről körbetekintve készült az első. A képen balról jobbra haladva láthatjuk a kinti zuhanyzó bejáratát, majd a toiletet, a kaput - mellette a Landcruiserről tűzifát pakolnak le, majd a 3 salé, a lappa, majd a grillező hely (háttérben a Luangwa), majd Botond saléja, víztartály és legvégül a konyha, előtte a tyúkólakkal.


2. A második kép, a Luangwa partjáról készült a lappa elől. Itt a lappa és a salék másik, víz felé néző oldala látszik. A kép jobb széle felé, hozzánk közelebb látható egy kolbászfa (sausage tree) törzse.3-1. A harmadik kép a kolbászfa alól készült és közelebről látszik a salé bejárata és az udvar egy része. Ebből a panorámából kettőt is raktam össze, a második hosszabb, rajta látszik a Luangwa is, de sajnos fényerőkülönbség van a kép két része között, meg aztán valamiért kissé szellemképesre is sikerült ez. :)


3-2.4-1. Ez a kép, a hátsó udvarban készült. Látható rajta hátsó kapu, egy fűkunyhó, a mister Kosha által épp szerelt Hilux, a háttérben Zotya fára épített házikója, majd a tábori "benzinkút", majd a trófeatároló és a nyúzóplacc. Ebből is kettő verzió készült.


4-2.5. Az ötödik panorámakép a főbejárat előtt készült, látható rajta a főkapu és a két zászlórúd a zambiai- és a magyar zászlóval. Jobbra tőle a hátsó udvar bejárata.6. Ezen a tábori kiskert - sok-sok zöldséggel és mister Tomato-val, a kertészel - látható. A zöldségmagokat magyarországról vitték Botondék. Mivel száraz a talaj és környék, a kertésznek egész nap locsolnia kell.7. Utolsó képen a leghátsó udvarrész látható, amelyben a helyiek, a feketék laknak, a fűből tákolt kunyhókban.[ hozzászólás ] ( sb_view_counter_plural_pre130 megtekintés )   |  permalink  |  $star_image$star_image$star_image$star_image$star_image ( 3 / 166 )
Dsida 
(tab)Tavaly jelent meg a Misztrál együttes legújabb lemeze, mely Dsida Jenő megzenésített verseit tartalmazza. Tavaly volt a nagyszerű erdélyi költő születésének 130. évfordulója, és idén száz éve, hogy eltávozott.
(tab)Legújabb koncertprogramjukon ezt az anyagot bővítették ki Dunai Tamás színművész által előadott további Dsida költeményekkel. A kor ruháiba és miliőjébe illesztett előadás nagy élményt nyújt bárki számára.
(tab)A produkció premierje a Tatai Művelődési központban volt 2008 október 19-én. Az ott készült fotók megtekinthetőek a galériámban.
(tab)E kitűnő előadásból a következő november 21-én lesz az Óbudai Társaskörben. Ajánlom mindenkinek.

[ hozzászólás ] ( sb_view_counter_plural_pre111 megtekintés )   |  permalink  |  kapcsolódó link  |  $star_image$star_image$star_image$star_image$star_image ( 3 / 144 )
Itthon 
53 óra utazás után sikerült hazaérni. Hosszú és fárasztó volt az út.
De még indulás előtti nap, kipróbáltuk, hogy a fotós meg tudja-e tartani a puskát. Kimentünk impalára vadászni.
Találtunk is egy impalacsapatot, de bemenekültek a sűrű bozótba. Követtük őket. Kb 70-75 méterre voltak tőlünk. Csak a fejük búbja látszott ki a sűrűből. A legnagyobb bak, egy fa mögött állt. Csak a trófeája látszott ki a fa két oldalán. Mellette elég sok suta állt. Ráraktam a szálkeresztet. Botond füttyentett egyet, erre megindultak elfele. Még mindig csak a fejük látszott ki a nagy fűbe. Lehúztam a szálkeresztet oda, ahol kb. a teste lehetett a baknak, majd még mielőtt eltűnhettek volna újra a sűrűbe, hatalmasat dörrent a 375ös Blaser. Szegény pára elfeküdt - spanyol blatlövést kapott. A helyzethez képest a legjobbat. Szép trófea lesz belőle.
Ahogy a vadászoknál szokás - bár én nem vagyok vadász, legfeljebb alkalmi - következett az avatás. Azaz impala vadásszá avattak. Volt örömújongás, meg minden. A táborban levő vadászok közül nekem sikerült, a legnagyobb és legörebb impalát ejtenem. Rögtön mondták is, hogy a szűz kéz szerencsés mindig. Lehet.

Ma menetrend szerint megérkeztem. Fel is töltöttem a blogomba, az elmúlt hetekben, offline irt bejegyzéseket, és pár "nyers" fotót.

[ hozzászólás ] ( sb_view_counter_plural_pre113 megtekintés )   |  permalink  |  $star_image$star_image$star_image$star_image$star_image ( 3 / 145 )
Lusaka 
Sziasztok. A három hét gyorsan eltelt. Már visszafelé tartunk. Nemrég érkeztem meg a lusakai reptérre. 3 héttel ezelőtt itt még nem volt wifi, de most már van. Telefonról netezek, így a nagyon sok megírt beszámolót nem tudom most meg feltölteni. De hamarosan...

[ 1 hozzászólás ] ( sb_view_counter_plural_pre742 megtekintés )   |  permalink  |  $star_image$star_image$star_image$star_image$star_image ( 3 / 121 )
Bábálász (másnap) 
Oroszlánvadászát megünneplése után visszaállt a vadászcamp élete a normál kerékvágásba. Reggel korán ki, vissza reggeli, déli vadászat, majd pihenő és este újra vadászat.
Tegnapelőtt délután ki is mentünk, hogy akkor Attila lő 2 majmot és egy impalát, Palkó egy varacskost és egy impalát, Pali egy graysebockot, és én is egy impalát.
Először egy pávián csapatra bukkantunk. Jó sokan voltak, nem is féltek tőlünk, így elég közel is voltunk. Attila ki is szemelt egy nagyot magának, de nem találta el. A páviánok nem nagyon ijedtek meg, úgyhogy próbálkozhatott még. Sajnos 5 lövésből se találta el őket.
Később varacskost láttunk, de gyorsabb volt mint Palkó. Majd két impala csapattal is találkoztunk. Az első fürgébb volt, elugrottak Palkó lövése elől. A második csapatból egyik baknak viszont eljött az utolsó napja. Három lövéssel küldte át a túlvilágra szegény párát.
Közben láttunk egyet a világ legnagyobb libafajtájából. Ő is megbánta, hogy errefelé kószált. Pali egy biztos és gyors lövéssel végzett vele. Mivel már sötétedett, így hát hazafelé vettük az irányt. A camptől nem messze láttunk egy nagy puku csapatott, de csak suták voltak velük. Később láttunk egy puku mamát, amit pár napos kis kicsinyével sétált a bozótban. Nagyon aranyosak voltak.
Tegnap reggel elmentünk bivalyra vadászni. Lali szeretne egy trófeát, no meg a Cheef is adott egy felhatalmazást Botondnak, hogy egy közelgő ünnepségre a konyhára lőjön egy bivalyt. Ám ma reggel a bivalyoknak volt szerencséjük, két csapatnak is csak a csörtetését hallottuk. Hátunk mögül fújt a szél, így megéreztek minket, és elhúztak másik irányba.
Feljebb mentünk és Lali lőtt egy vízilovat. Első lövésre nem találta el az agyát, így elkezdett pörögni, és szegény párába még jó sok lövést megküldtek. Zúgott is rendesen a fülem a durrogástól. De szerencsére egy hatalmas nagy bikát sikerült lőnie.
Rösszivel tovább mentünk felfelé és krokodilnak csalit raktunk ki. Egy óra várakozás után, mintha csak vezényszóra tennék, négy krokodil jelent meg. Egy kicsi, két közepes és egy nagy. Kisebb civakodás és leskelődés után, a nagy krokodil elindult kifele a páviántetemért, de messzire nem jutott, mert a Rösszi puskája, hatalmas dörrenéssel megállította. Tobiás és Kaluva kihozta. Hatalmas seb tátongott a feje bal oldalán. Lefotózkodtunk vele, majd mikor megvoltunk, a halottnak vélt kroki, mint a ki jól végezte dolgát, elindult vissza a víz fele. Még élt. Botond széles ragasztószalaggal gyorsan összekötözte a száját, majd kivontattuk és autóra raktuk. Fogtunk egy 3,3 méter hosszú élő krokit. Ott pislogott az autó alján kikötözve, a még épp jobb szemével. Visszafelé felvettük Laliékat, akiknél már kivontatták és feldarabolták a vízilovat. Most is hatalmas tömeg várt a "nyámá"-ra (helyi nyelven így hívják a húst). Bár most sokkal több húst hagytunk nekik, mint legutóbb, és kevesebb ember is gyűlt ott össze, így is megint képesek voltak összeverekedni.
Mikor elindultunk, akkor vette észre a Botond, hogy a LandCruiser hátsó főrugója eltört. Kemény év, kemény terep, még a kemény autók se bírják végig. A Toyota LandCruiser önsúlya közel 3 tonna. 4,2 literes hatalmas motor hajtja. Alvázas, laprugós, négykerék-meghajtású igazi terepjáró. Ebből az anyagból Esztergomba legalább 5 Suzukit építenének.
Eltört rugóval, óvatosan, lassan jöttünk haza. Volt az autón 12 ember, egy 2-300 kilós krokodil és kb. 5-600 kiló vízilódarab. Még napfelkelte előtt egy órával indultunk volt, és most, napnyugta után értünk a campbe.
A krokit, miután leszedtük, konstatáltuk, hogy ez még tényleg életben van, és még mindig nem döglött meg. Botond megpróbálta egy késel megszúrni a gerincvelejét, de a kroki jól eldobta. Előkerült a lándzsa, és azzal próbálta meg agyonszúrni. A krokinak ez se tetszett, és inkább elhajlította a pár cm átmérőjű vasrudat. Ezt Rösszi megelégelte, így a a kroki kapott az agyába, egy újabb 375-ös, teljes köpenyes lövedékedet. Még ez után is ficánkolt egy sort, de már csukva maradt a szeme örökre. De annyi életerő van ezekbe a gyilkoló-gépekbe, hogy nyúzás közben is, az izmok rángatóztak rajta. Csupa izom, minden átélésre tervezett, a föld legtökéletesebb gépezete. Óriás állkapocs izmai vannak. A harapása a legerősebb a földön. Kb. 2 tonna. Azaz olyan a harapása, mintha két tonna esne rád. Szétroppant azonnal minden csontot. Ennek ellenére nem rágja meg, hanem azonnal lenyel mindent. Majd a gyomrában, hónapok alatt lebomlik. Ha egyszer jól bekajált, akkor akár 4 hétig is képes evés nélkül elleni.
Annak ellenére, hogy nagyon erős a harapása, az állkapcsait nyitó izmai annyira gyengék, hogy egy átlagos emberi erővel is elméletileg képes vagy összeszorítani és nem engedni kinyitni. Mi azért inkább ragasztószalaggal tekertük össze. A nyúzó ezt csak akkor vette le róla, amikor már majdnem teljesen megnyúzta.
Kalandos nap után, fáradtan zuhantunk ágyba már este kilenckor. Ma reggel kimentek újra bivalyra, én majd délutáni körre csatlakozom. Ma az utolsó előtti napunk itt a campbe. Holnapután, hajnali négykor indulunk Mfuwéba, ahonnan majd másnap reggel indulunk egy 24 órás repülőúttal haza, Budapestre.


[ hozzászólás ] ( sb_view_counter_plural_pre113 megtekintés )   |  permalink  |  $star_image$star_image$star_image$star_image$star_image ( 3 / 128 )

<<nav_first <Előző | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | Következő> nav_last>>